Fotoreportages

Dam tot Damloop by night zaterdag 19 september

DSC01948

Het plein voor het Centraal Station van Amsterdam is op zaterdagmiddag 19 oktober al ruim voor de start – de eerste loop begint om 18.00 uur – afgeladen met deelnemers van de Dam tot Damloop by night. Vanwege het 25-jarig jubileum van het evenement is er een extra loop georganiseerd. De plek waar normaal bussen en trams vandaan vertrekken is dit keer omgetoverd tot een verzamelplaats voor atleten. De lopers krijgen hier onder andere een paars jubileumshirt uitgereikt van de hoofdsponsor Nike.

 

DSC02000

Het jubileumshirt van de 25e Dam tot Damloop

 

DSC01957

De eerste groep deelnemers van de Businessloop wacht vol spanning af op het startschot van ex-profvoetballer Brian Roy. In totaal gaan er zaterdag 14.000 wandelaars op dertien verschillende tijdstippen van start. De laatste groep – de lopers van de trimloop 7- start om 19.50 uur. In totaal leggen de sportievelingen een afstand van 10 Engelse mijl af, oftewel 16 kilometer, voordat zij de finishlijn in de Peperstraat in het centrum van Zaandam passeren.

 

DSC01959

Het startschot heeft geklonken en de lopers zijn op weg naar Zaandam. Een vrouwelijke deelnemer is aan de late kant, maar kan via een goede manoeuvre over de hekken heen nog net achteraan bij deze groep aansluiten. Het parcours begint op de Prins Hendrikkade in hartje Amsterdam. Onderweg worden onder andere de Molenwijk en de Kadoelen in Amsterdam-Noord aangedaan. De tocht eindigt in Zaandam.

 

DSC01969

Dit meisje is van heinde en ver te horen met haar toeter. Zij is één van de duizenden toeschouwers die dit weekend langs het parcours staan om de deelnemers een hart onder de riem te steken. Veel omwonenden pakken uit door hun straten en huizen te versieren en te verlichten.

 

DSC01988

Alweer een volgende groep gaat van start. Inmiddels is het een stuk drukker langs de weg geworden. De confetti die uit het rookkanon wordt geblazen na elk startschot zorgt voor een leuk effect. De wandelaars hebben er natuurlijk weinig oog voor.

 

DSC01997

Deze Haile Gebreselassie in spé voert vlak voor de start nog even wat rek- en strekoefeningen uit. Iedere loper heeft zijn eigen voorbereiding. De een begeeft zich rustig naar de startlijn en de ander is al vanaf dat hij de trein uitstapt bezig met zijn warming-up.

 

DSC02003

De deelnemers lopen over de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord. Inmiddels is het al schemerig geworden. Deze groep zal een groot gedeelte van het parcours in het donker afleggen. Dit is het meest bijzonder aan deze editie. Enkele lopers speelden goed in op de duisternis door onder andere mijnwerkerslampjes op hun hoofd te plaatsen.

 

DSC02022

DSC02046

In Zaandam waar de helden moeten finishen is het donker en zorgen de groene lasers voor een fantastisch effect en het geeft deze avondeditie een speciaal gevoel. Langs de weg staan honderden familieleden, vrienden, kennissen en belangstellenden. De winkels in het centrum zijn open. Overal staan eettentjes. De avond wordt afgesloten met vuurwerk. Zaandam leeft op 19 september.

 

DSC02024

Elke gefinishte deelnemer aan deze editie krijgt na afloop een 25-jarig jubileumboek overhandigd van de organisatie. Eerder op de middag ontving wethouder van Zaanstad, Ronald Ootjers, het eerste exemplaar van het boek. In totaal zijn er dit weekend 60.000 boeken uitgedeeld.

 

DSC02036

Deze vrouw is helemaal stuk na haar finish en rust uit tegen een biobak. Ze heeft zoals de meeste deelnemers de finishlijn gehaald al dan niet met pijn en moeite. Een 39-jarige Amsterdamse man die liep op de zondageditie heeft zijn Dam tot Damloop niet na kunnen vertellen. Hij raakt vlak voor de finish onwel en overlijdt later in het ziekenhuis.

De foto’s zijn gemaakt door Justin Crombeen

Een Reactie op “Fotoreportages

  1. Giorgo

    Geinig Justin!

    Lekker hoor.

    Mzzls

Plaats een reactie